top of page

Pillanatnyilag Magyarországon egyedüli labrador tenyésztőként valamennyi felnőtt kutyánkat a lehető legszigorúbb genetikai tesztelésnek vetjük alá mielőtt almot vállalnánk velük. Ez a ma ismert legkorszerűbb genetikai kutatások alapján kidolgozott módszer segítségével, több mint 200,000 génpár vizsgálatával történik.

 

A vizsgálatot az USA-ban található Embark Veterinary intézet végzi. A módszert Cornell University kutatócsoportjával együtt dolgozták ki és a ma kimutatható 17 labrador retriever specifikus recesszív illetve 189 általánosan kutyákra jellemző recesszív öröklődésű genetikiai betegséget vizsgálja. Ezen kívül betekintést kapunk a különböző más genetikiai profilból kimutatható tulajdonságokra is: színgenetika, elődök földrajzi eredete, stb. És ami legalább ennyire fontos, visszajelzést kapunk arról is, hogy mennyire tekinthető egy kutya fajtatisztának.

Genetikai garancia

Labrador retriever genetikai vizsgálati lap

Hogyan működik?

A kiskutyák minden egyes génből 2 darabot örökölnek: egyet az apától egyet pedig az anyától. Ha valamelyik szülő hordoz egy hibás gént, akkor úgy kell kiválasztanunk a jövendő kiskutyák másik szülőjét, hogy ő ne hordozza a gén hibás változatát. A recesszív öröklés estén a genetikai betegség akkor jelenik meg az utódokban (okoz tüneteket), ha a génpár mindkét tagja a hibás változat. 

Ha teljes részletességgel ismerjük ezeket a genetikai tényezőket, olyan párosításokat tudunk végrehajtani, amelyek esetében teljességgel ki tudjuk zárni ezen betegségek megjelenésének lehetőségét.

Hope embark 2.JPG

Fajtagarancia

A törzskönyv a garancia arra, hogy az általunk vásárolt kutyus tényleg az aki. A genetikai vizsgálatok alátámasztják a kutya fajtához való tartozását és kizárják azt, hogy a múltban nem történt esetleg valami "baleset" egy távolabbi ős esetén.

fajtagarancia.JPG
bottom of page