top of page

Akárcsak egy kisbaba érkezése, a kiskutya családba fogadása is némi felkészülést igényel. Elsősorban a kiskutya bizonságáról kell gondoskodnunk, de be kell szereznünk néhány alapvető „kelléket” és mindennapi használati tárgyat is.

Hogyan készüljünk fel egy labrador kiskutya fogadására?

labrador kiskutya kezdő csomag

Próbáljuk meg a lakást vagy a kertet, udvart átvizsgálni a kiskutya szemével. Ne feledjük, a kiskutya ebben a korban nagyon élénk explorációs tevékenységet folytat és meg akarja ismerni a környezetét a lehető legnagyobb részletességgel. Ebbe a megismerési folyamatba beletartozik a rágás is, ezért vigyáznunk kell minden olyan tereptárgyra és kiskutya számára veszélyes helyzetre, ami kárt okozhat a kiskutyának vagy a javainknak.

fekete labrador kiskutya

Egy olyan környezetet kell biztosítani, ahol nincsenek éles, szúró tárgyak, elektromos kábelek, tisztítószerek és általában semmi olyan tárgy, amit nem szeretnénk viszontlátni a kiskutya fogai között.

Lehetővé kell tenni számára, hogy a nap bármely szakában

visszavonuljon pihenni egy megfelelő hőmérsékeltű, megfelelően árnyékolt, csendes helyre. A környezet kialakításakor figyelembe kell vennünk a kutyus mozgásigényét és azt is, hogy a mindennapok során megfelelő számban érjék különböző ingerek az új családtagot.

 

A kerítés átvizsgálása egy fontos feladat, hiszen az új otthon „megtanulásakor” a kiskutya megpróbálja keresni a határokat és ha azok bizonytalanok, minden további nélkül átlép rajtuk.

 

A hazaérkezést követő kezdeti időszakban meg kell akadályoznunk azt, hogy a kutyus lépcsőzzön, ugyanis 3-4 hónapos korig nincs megfelelő mélység-észlelésük és ezért akár végzetes is lehet egy lépcsőről, teraszról, emeletről történő leesés. A korai lépcsőzés az izületeknek is ártalmas lehet.

labrador és cicák

Ha van már cicánk, akkor úgy kell kialakítani a környeztet, hogy a kutyus ne férjen hozzá a macska ételéhez és alomtálcájához. Biztosítani kell a cicának egy megfelelő „menekülőutat”, hogy biztonságban érezhesse magát.

Ha van már bármilyen más négylábú családtagunk, akkor javasolt a régi családtagot 1-2 napig elkülöníteni, hogy az új jövevény nyugodt körülmények között megismerhesse az új otthonát. Az összeszoktatás mindig fokozatosan és felügyelet mellett történjen. Nem árt ellenőriznünk régi házikedvencünk oltásait és féreghajtásait is, hogy azok napirenden vannak-e.

A kiskutyának első körben mindenképpen szüksége van az alábbiakra:

-kényelmes fekhelyre,

-etető és itató edényre,

-jó minőségű ételre,

-kornak megfelelő játékokra,

-pórázra, nyakörvre vagy hámra,

-a szőrzet gondozásához adekvált fésükre és kefékre.

 

Mielőtt bevásárolnánk a fentiekből bármit, érdeklődjünk a tenyésztőnél, hogy mit kapunk a kezdő babacsomagban, illetve kérjük a segítségét a többi kiegészítő kiválasztásánál

bottom of page