top of page

Amerikai vagy angol típusú labrador, avagy melyik típus talál legjobban az én családomba?

amerikai vs. angol munka vagy show vonalú labrador

Egyre gyakrabban elhangzik az a kérdés a labrador retrieverekkel kapcsolatban, hogy melyik típus (vonal) a legalkalmasabb családi kutyának és konkrétan melyik talál a családunkba a legjobban. Mielőtt választunk (és válaszolunk a kérdésre), vizsgáljuk meg a tényeket és a tévhiteket a két vonallal kapcsolatban.

Mindenekelőtt, ki kell emeljük azt, hogy az amerikai/angol  megkülönböztetés alapból  félrevezető, hiszen a fajta Angliában lett kitenyésztve (Kanadából származik), mindkét országban tenyésztenek nagyon magas szinten mindkét vonalból származó labradort és mindkét országban (mindkét vonalbeli) tenyésztett labradorok ősei kizárólag Angliából származnak! (egy kis  fajta történelem itt)

httpswww.smithpointretrievers.comlabrador-history.html.jpg

Az 1940-es évekig nem is létezett két külön vonal. A különböző feladatoknak való megfelelés kritériuma mentén vált külön a két típus:

 • a mezei munkára kiválasztott kutyák esetében elsődleges szelekciós kritérium a munkaképesség volt, ezekből alakult ki a későbbiekben a munkavonalas (FT/Field Trial) vagy amerikai típus

 • a kiállításokra kiválasztott labradorokat elsősorban a küllemi szempontok szerint vállogatták, ezekből alakultak ki a későbbiekben a show vonalú (Show/conformation) vagy angol típusú labradorok

Mivel mindkét országban (UK, USA) egyaránt tenyésztik mindkét vonalat, ezért a szakirodalom az angol/amerikai típus helyett sokkal inkább az egyértelműbb show/munka vonalú labrador megkülönböztetést használja.

Hasonlóságok (mindkét típusra egyaránt jellemzőek):

 • barátságos természet

 • vágy arra vonatkozóan, hogy a kedvünkben járjanak ("the will to please")

 • magas intelligencia

 • agresszivitás hiánya

 • nagyon jó étvágy

 • kiválló orr és állóképesség

amerikai vs. angol munka vagy show vonalú labrador
us-uk labrador.JPG

Show és munkavonalas labradorok küllemi különbségei. Képek forrása: agria wonderlandhttps://www.southernflightretrievers.com/

Különbségek:

Show vonal (angol típus)

 • ​robusztusabb megjelenés, erősebb csontozat, szélesebb koponya

 • átlagos energiaszint, napi 1-2 óra aktivitás (minimum)

 • közepes vadászösztön

 • kisebb önállóság - jobban figyel  a gazdi utasításaira

 • tömörebb, sűrűbb szőrzet, vastagabb "vidra-farok"

Munka vonal (amerikai típus):

 • vékonyabb, nyurgább megjelenés, keskenyebb koponya

 • magas-nagyon magas energiaszint, napi 6-8 óra aktivitás átlagosan

 • magas/nagyon magas vadászösztön

 • magasabb önállóság – képesebb önállóan dolgozni

 • kevésbé sűrű szőrzet, vékonyabb farok

  Tévhitek:

 

 • két különböző fajta labrador létezik.  Sem a genetikai vizsgálatok, sem a tenyésztői szervezetek nem különböztetnek meg két különböző fajtájú labradort. Nincs semmi olyan tudományos bizonyíték, amely a két vonal között fajtaszintű különbségeket mutatna ki. Labrador retriever csak egyetlen egy fajta létezik, a különböző vonalak ezen fajtán belüli  változékonyság két végletét jelentik. És léteznek a két vonal közötti átmenetet képező „dual” típusú labradorok is, akik jól megállják a helyüket mindkét világban, de egyikben sem teljesítenek extrém kiemelkedően. Genetikai állománya a két típusnak  teljesen azonos (hiszen ugyanarról a fajtáról beszélünk).

 • a két vonal különböző fajtákkal való keveredés során jött létre.  A Facebook  olyan hihetetlen ostobaságok és városi legendák melegágya, amelyek a legtöbb esetben a valósággal nincsenek köszönőviszonyban sem.

 Így, lehet olvasni olyat, hogy a munkavonalas labradorok munkaképességét vizslákkal való keresztezéssel, míg a show vonalú labradorok küllemét rottweilerekkel /mastiffokkal/más "széles fejű" kutyafajtákkal való keresztezéssel  „turbózták fel”. Egyaránt alaptalan és naív elképzelés mindkettő.  Egy másik fajtával való keresztezés esetén lehetetlen egyetlen tulajdonságot átemelni, így egy ilyen keresztezés teljesen megváltozatta volna a keletkezett hibrideket (szőrzet színe, temperamentum, genetikai fajtamarkerek, stb.). Ezért egy labrador/vizsla keverék nem csak a jobb munkaképességben vagy labrador /rottweiler keverék nem csak  a masszívabb megjelenésében hasonlítana a „turbózásra” használt fajtára, hanem véletlenszerűen hozná egyenlő mértékben a két fajta más jegyeit is (küllem, temperamentum).  A genetikai vizsgálatok nem  igazoltak semmilyen fajtakeveredést a két labrador vonal esetében más fajtákkal.

amerikai vs. angol munka vagy show vonalú labrador

Agria Wonderland Amazing Trinity "Triny" (show vonalú ) labrador genetikai fajtavizsgálati lapja. 

100 % labrador retriever -  0% rottweiler, mastiff vagy bármi egyéb😜. A vizsgálat nem emeli ki azt, hogy show vagy munka vonal, hiszen nincs genetikai különbség a kettő között...

 • küllemileg megállapítható az, hogy melyik labrador melyik típushoz tartozik. Bár egyértelmű küllemi különbségek vannak a két típus között, elsősorban a munkaképesség és az energiaszint az, ami különbözővé teszi őket. Ránézésre nem lehet egyértelműen megállapítani azt, hogy egy labrador melyik vonalhoz tartozik,  különösen, ha nem fajtatiszta. Ez esetben nem zárhatjuk ki, hogy az ősök szintjén talán volt  egy másik fajta is a képben, aki mára csak egy nyurgább megjelenéssel vagy egy érzékenyebb temperamentummal van jelen az aktuális egyedben.  Ezt megfelelő genetikai vizsgálattal ma már nagyon egyszerű kimutatni.

av_edited.jpg

Egy labradort is tartalmazó fajtajellegű(?) kutya. Erről megállapítani, hogy milyen vonalhoz tartozik képtelenség, hiszen még a fajtája sem egyértelmű... Kép forrása: adokveszek.hu

 • nem létezik munka vonalas csoki labrador . Az egyik legmakacsabb mítosz ami a labradorokat övezi, az a színükhöz kötődik. Az igazi jó munkaképességű labradorokat elsősorban a feketék közül választják ki, de a sárgák is „jól dolgoznak”, a barnák között  viszont nem találni igazi munakvonalas kutyát (tartja a városi legenda). Ez ebben  a formában nem igaz, hiszen mindhárom szín esetében fellelhetőek a jó munkaképességű kutyák, sőt az FT (field trial) bajnokságokban is találunk győztest mindhárom szín képviselője között. Ha a fajta történetét megvizsgáljuk, akkor érthető, hogy miért a feketék, majd a sárgák és végül a barnák kerültek "munkaközelbe".

(A különböző színű labradorokról bővebben: https://www.agriawonderland.com/labradorsz%C3%ADngenetikar%C3%B6viden )

20200712_185713.jpg

Neves munkavonalas labrador tenyésztő FTChampion kutyái, mindhárom színben. Kép forrása: https://www.southernflightretrievers.com/champion-dogs/

 • a különböző vonalú labradorok kevésbé egészségesek. A fb.-n (de az internet más sötét bugyraiban is) találni olyan  elméleteket, amelyek szerint a munkavonalas, míg mások szerint a show vonalú labradorok hajlamosabbak a különböző megbetegedésekre. Egyaránt téves mindkettő, hiszen egyazon fajta különböző egyedeiről beszélünk és semmilyen tudományos vizsgálat vagy az állatorvosi gyakorlat sem támasztja  ezt alá.

 • a show vonalú labradorok nem alkalmasak vadászatra vagy mezei munkára. Ez így nem felel meg a valóságnak, hiszen a labradorok alapból rendelkeznek azokkal a képességekkel, amelyek erre a tevékenységre alkalmassá teszik őket. Maga a fajta neve is jelzi ezt, a 'to retrieve' magyarul „visszahozást”jelent. Ezen örökletes képességek meglétét tenyésztésbe vétel előtt vizsgálják - a törzskönyves tenyészegyedek esetében legalábbis. Képességvizsga vagy munkavizsga keretében munkabíró ellenőrzi azt, hogy a tenyészteni kívánt egyed rendelkezik-e a fajtára jellemző (és egyben elvárt) tulajdonságokkal: jó orrúság, stabil idegrendszer, jó apport, vízszeretet, barátságos temperamentum és együttműködési hajlam az emberrel valamint lövésfélősség hiánya. Ezek nélkül egy egyed nem kap tenyészthető minősítést. Egy fajtajellegű (szaporítós) "labrador" estében nem kell meglépni ezeket az akadályokat és így fordulhat elő, hogy show vonalúnak kinéző (esetleg "törzskönyves szülőktől származónak" meghirdetett) labrador nem válik be vadászatra.

amerikai vs. angol munka vagy show vonalú labrador

Agria Wonderland Amazing Trinity, show vonalú labrador mezei vad visszahozása közben (amire a fb. sok "szakértője" szerint nem is szabana alkalmas legyen😜)

amerikai vs. angol munka vagy show vonalú labrador

Agria Wonderland Be My Friend Buksy, show vonalú labrador Magatartás és Képességvizsga Bírálati Lapja. Enélkül ő nem lenne tenyészthető.

 • az energikusabb és aktívabb labradorok biztosan munkavonalasak. Attól, hogy egy labrador nagyon szeret labdázni, úszni,apportozni, stb. még nem munkavonalas kutya. Alapból minden labrador szereti ezeket az aktivitásokat (ki jobban, ki kevésbé).

 

Az egyértelműen munkavonalas labradorok esetében ez a  törzskönyvben is kell szerepeljen.

“A tenyészcél a munka vonalú kutyák esetében az angol típusú…,Field Trial” versenyeken való eredményes részvétel. Ebből következik, hogy Field Trial vonalú kutyának minősül azon egyed, melynek származási lapján (törzskönyv) három generáción belül mind apai, mind anyai vonalon szerepel legalább egy-egy Field Trial Champion (FTCH) ős. Ha a fenti feltétel nem valósul meg, a kutya „show” vonalú labradornak minősül és a tenyésztésbe vételi engedély kiadásához a rájuk vonatkozó előírásokat kell teljesítenie.” MLRE tenyésztési szabályzat.

A fenti tenyésztési szabályzatból az is következik, hogy törzskönyv nélkül végképp képtelenség különbséget tenni munka és show vonalú labrador között.

amerikai vs. angol munka vagy show vonalú labrador

Két energikus labrador, mindketten show vonalú kutyák, Imádnak úszni és apportozni de ettől még nem FT labradorok...

Összefoglalva.

Az elsődleges szempont ami szerint érdemes választanunk az az, hogy mi a legmegfelelőbb a saját családunk életritmusának.

Amennyiben az év 365 napjában (eső, hó, fagy, kánikula, sár, köd) képesek vagyunk és örömet is okoz napi  SOK időt (nem 1-2 óra) a kutyánkra fordítani, akkor mindenképpen  a munkavonalas (amerikai típusú)  labrador az ideális családtagunk.

Ha a családunk aktív, de nem kirándul napi szinten 6-8 órát, ha egy nyugodtabb (de azért természetesen aktív) kutyára vágyunk, ha alkalmi jelleggel vadászunk, ha szeretnénk sok időt tölteni a természetben, de ezt nem hivatászerűen, hanem alkalomszerűen (hétvégenként) tesszük, akkor az ideális választás egy show vonalú (angol típusú) labrador.

 

A legtöbb aktív család számára egy show vonalú labrador teljes mértékben „elég”, egy munkavonalas kutya választása pedig soknak bizonyul(hat). Ha nem tudjuk a megfelelő mennyiségű (közös) aktivitást biztosítani, akkor a kedvencünk boldogtalan lesz és az ezt követő unatkozásból fakadó lakás (kert) átrendezést követően mi is azok leszünk.

A magyarországi labrador tenyésztők nagyon nagy hányada show vonalú labradorokat tenyészt (akárcsak mi magunk is), a munkavonalú labradorok tenyésztői csak nagyon indokolt esetben adnak kizárólag családi kedvencnek kölyköt. Így szinte biztos, hogy aki tenyésztőtől (és nem szaporítótól) vásárolt labradort, mint családi kedvencet, az egy show vonalú (angol típusú) labrador retriever boldog gazdija. 

amerikai vs. angol munka vagy show vonalú labrador

kép forrása: Wix, Open AI 

Ahhoz, hogy a jövendőbeli családtag kiválasztásánál sikerrel járjunk, a következőkre figyeljünk:

-Őszintén határozzuk meg a saját (+családunk) aktivitási szintjét és ennek megfelelően válasszunk kiskutyát. Bármelyik típus is illene hozzánk, amennyiben megfelelően mértük fel a ráfordítható (és kötelezően ráfordítandó!) időt és energiamennyiséget, a labrador reriever egy jó választás. Ha nem megfelelően mértük be a saját energiaszintünket, abból a későbbiekben adódhatnak frusztrációk, hiszen úgy mi, mint a kutyus boldogtalanok leszünk ez esetben.

Olyan kiskutyát válasszunk, amelynek temperamentumát és aktivitási szintjét megfelelő teszttel (tesztekkel) vizsgálja előzőleg a tenyésztő és ne csak a pillanatnyi benyomás (cukiság) alapján hozzuk meg a döntést. Egy jó tenyésztő megfelelő időt és türelmet fordít a kiválasztási folyamat során történő tanácsadásra, hiszen ő is szeretné a nála született kiskutyákat a legmegfelelőbb családokban tudni, így bátran kérjük a segíségét és minden bizonnyal nem fog visszautasítani.

 

A megfelelő kiskutya kiválasztását megkönnyíthetik az alábbi linkben található tippek: https://www.agriawonderland.com/tippek

amerikai vs. angol munka vagy show vonalú labrador
bottom of page