top of page

Hogyan válasszunk tenyésztőt?

show vonalú fekete labrador megbízható tenyésztőtől

Közismert igazság, hogy a kutya az ember legjobb barátja. De a jó tenyésztő is nagyon jó barátja tud lenni a kezdő vagy az adott kutyafajtában kezdő és általában minden gazdinak. Ki is a kutyatenyésztő? Nyilván az aki kutyákat tenyészt. De ennek a szűkszavú meghatározásnak a körébe olyanok is beletartoznak, akik a tenyésztést szándékosan vagy tudatlanságból nem jól csinálják és így visszahozhatatlan károkat okoznak a kiskutyának és sok nehéz percet és megelőzhető anyagi terhet a jövendő gazdinak

show vonalú fekete és csoki  labrador megbízható tenyésztőtől

Nem könnyű egyértelműen meghatározni a jó tenyésztő fogalmát, de van néhány olyan tulajdonsága, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy jó és egészséges kiskutyák kerüljenek ki a tenyészetéből. Ezek közül néhány, a teljesség igénye nélkül:

-szereti és ismeri a tenyésztett kutyafajtát. Ismeretek hiányában nem tud a kutyának optimális körülményeket biztosítani és az új gazdi nem tud érdembeni információkhoz  jutni még az illető fajtáról sem, nemhogy egy adott kutyusról

-rendelkezik tenyészcéllal. A tenyésztés attól több kell legyen, mint a kutyák párosítása és az utódok eladása. A jó tenyésztő el kell tudja mondani nekünk, hogy az illető párosítást milyen céllal valósította meg és, hogy mit vár el ettől. Egy jó tenyésztő célja olyan párosítások végrehajtása, amellyel az illető fajta génállományát javítja és segít annak változatosságát megőrizni.

-elvégez minél több egészségügyi szűrést és folyamatosan gondoskodik a legmagasabb szintű állatorvosi ellátásról a kutyáinak, hogy csak egészséges egyedek kerülhessenek be a tenyésztési programba.

-megfelelő körülményeket biztosít a tenyészállatoknak, rengeteg időt, energiát és pénzt áldozva azok jólétére és egészségére. Gondot fordít ugyanakkor arra is, hogy az állatok számára megfelelő aktivitást biztosítson, hozzájárulva ezzel az állatok egészséges fizikai és pszichikai állapotához.

-folyamatosan tanul és képezi magát, hogy mindig a legaktuálisabb ismeretek fényében a legmagasabb színvonalat tudja biztosítani és törekszik arra, hogy az új gazdiknak átadja a tőle telhető legjobb tudást. -törekszik mindenből a lehető legjobbat biztosítani kutyáinak: táplálék, élettér, aktivitás, stb.

-beengedi életterébe és családtagként kezeli kutyáit megismerve azok temperamentumát, személyiségét, egyedi igényeit és a mindennapok során maradéktalanul figyelembe veszi azt.

- feltérképezi azt, hogy a jövendőbeli gazdi képes lesz-e megfelelően gondoskodni a kiskutyáról és csak akkor ad kutyát, ha megfelelőnek találja az új gazdi által biztosított körülményeket.

-nem ad el kiskutyát kereskedőnek és nem sürgeti a gazdit, hogy minél hamarabb elvigye a kiskutyát

-megfelelő szocializációt biztosít a kiskutyáknak, elősegítve azok megfelelő fejlődését. -az alomban levő kiskutyák egyéni ismerete alapján segít választani a gazdijelölt életkörülményeinek és életmódjának figyelembevételével.

-a kiskutya kiválasztása és az új családba kerülés közötti periódusban segíti a gazdit a kiskutyára való felkészülésben, valamint képekkel és információkkal lehetővé teszi a gazdi számára, hogy átélje az új családtag fejlődésének csodálatos pillanatait.

-szerződéses garanciát vállal a kiskutyákra és örömmel követi a későbbiekben azok fejlődését és az új családba kerülés után bármikor szívesen segíti az új gazdikat.

-fajtagondozó tenyésztői szervezet tagja és soha nem ad el törzskönyv nélküli kiskutyát.

-tenyészetében élethosszig tartó gondoskodásban részesíti a tenyésztésből kivont kutyákat is.

show vonalú fekete és csoki barna labrador megbízható tenyésztőtől

Összefoglalva:

-A jó tenyésztő nagyon jól ismeri az általa tenyésztett kutyafajtát.

-Kutyáit családtagként kezeli és azok egyéni igényeit figyelembevéve a lehető legjobb körülményeket biztosít számukra.

-A párosításokat egy bizonyos cél megfogalmazásával végzi és  csak egészséges, jó örökletes tulajdonsággal rendelkező állatokat tenyészt.

 

-Rengeteg időt, energiát és pénzt áldozva megtesz mindent az állatai jólétéért.

-Szerződésés garanciát vállal és maximálisan segíti az új gazdit a kiskutya családba kerülése előtt és után is  

 

Ha sikerül kiválasztanunk egy tenyésztőt, beszélgessünk el vele, látogassuk meg, kérjük a segítségét. Egy igazi tenyésztő soha nem fogja elutasítani ezen kérésünket.

bottom of page