top of page

Hogyan válasszunk labrador kiskutyát?

törzskönyves csoki labrador kiskutya megbízható tenyésztőtől

Kell-e nekünk kutya és életvitelünk lehetővé teszi-e a kutyatartást?

A kiskutya fajtájának kiválasztása talán egyik legfontosabb megválaszolandó kérdés az elkutyásodás útján. Az erre adott jó válasz nagy mértékben fogja befolyásolni a kapcsolatunkat a kiskutya egész élete során. Mielőtt a kiskutya kiválasztása megtörténne, elsősorban arra kell válaszolnunk magunknak (őszintén!), hogy akarunk-e, illetve tudunk-e vállalni egy kiskutyát.  Aki a kiskutyát családtagként fogadja be „falkájába”, egy komoly vállalást tesz.  A kutyus mindig gyerek marad, mindig a mi felelősségünk lesz gondoskodni megfelelő táplálékról, orvosi ellátásról, társaságról és aktivitásról.  A mi felelősségünk a kiskutya megfelelő nevelése is. Gondolnunk kell arra is, hogy adott esetben a kutyatartás nehézségekkel is járhat: a kutya megbetegedhet, életvitelünket hozzá kell igazítani a kutyushoz,  saját javaink esetleges károsítása, stb. Ha lélekben nem vagyunk felkészülve csak a pozitív dolgokra, akkor bizony a kezdeti lelkesedést elég hamar felválthatja a menekülés a kutyával való kapcsolatból.

Ugyanakkor azokat a nehézségeket is figyelembe kell vegyük, amik a kezdeti beilleszkedést kísérik. Lesznek kialvatlan éjszakáink, szobatisztasági balesetek az első hetekben amiket el kell tudnunk fogadni.  Ha úgy érezzük, hogy ez sok nekünk, talán még nem jött el az "elkutyásodás" ideje.

törzskönyves fekete labrador kiskutyák megbízható tenyésztőtől

Aki kutyát fogad be a családjába, egy hosszú távú kapcsolatba vág bele. Tisztában kell lenni azzal, hogy a következő 10+ évben egy olyan társat vesz maga mellé, akinek az igényeiről gondoskodni kell és akinek jólétéért felelősséget vállal. A kutya tartása ezen kívül idő és pénz befektetését is feltételezi a részünkről.  Akárcsak bármelyik más családtagnak, neki is gondoskodnunk kell a megfelelő táplálékról, egészségügyi ellátásról valamint a jó közérzet megteremtéséhez elengedhetetlen minél gyakoribb közös tevékenységről (tanulás, játék, séta).  Fontos a kiskutya fiatalkori szocializációja is , hiszen ez egy életre szól. Ha mindezekre nem állunk készen, érdemes végiggondolnunk azt, hogy belevágjunk-e a kutyás kalandba.

 

Soha ne vásároljunk kiskutyát vagy bármilyen más élőlényt impulzusszerűen (karácsony, húsvét, szülinap, stb). Legyünk lélekben maximálisan felkészülve e csodálatos kapcsolatra és  kizárólag a nekünk megfelelő kiskutyát válasszuk.

törzskönyves csoki labrador kiskutya megbízható tenyésztőtől

Fontos ugyanakkor az is, hogy a családban összhang uralkodjon e döntéssel kapcsolatban és a család minden tagja akarja a kiskutyát új családtagként. Ne akarjuk meggyőzni azt a családtagunkat aki ellenáll a kutyus családba fogadásának. Nagyon ritkán működik az, hogy majd a kiskutya elvarázsolja és majdcsak megszereti valahogy. Inkább halasszuk el a döntést egy olyan pillanatra, amikor mindenki úgy érzi, hogy fel van készülve erre a csodálatos élményre.

Az ideális kutyafajta kiválasztása

 

Amint eldöntöttük, hogy készen állunk a családunkat falkává alakítani és négylábú gyereket és egyben társat választani, elsősorban azt kell eldöntenünk, hogy milyen kutyafajta a legmegfelelőbb számunkra. Soha ne döntsünk elhamarkodottan a kutyafajtával kapcsolatosan, hiszen ez merőben meg fogja határozni a kapcsolatunk milyenségét. Elsősorban egy “ideális profilt” kell felállítanunk ismerve a saját életünket: -milyen a család életritmusa, -mennyi időt tudunk a kutyusra szánni, -hol szándékozunk a kutyust tartani, -milyen szőrzetápolási igénye van, -mennyi a mozgásigénye, -mennyire könnyen integrálódik a családba, figyelembe véve annak specifikumait: kisgyerek, más társállatok, lakóház típusa, stb.  Itt is fontos, hogy ne válasszunk ötletszerűen fellelkesedve, csak azért mert esetleg megláttunk valahol egy cuki kiskutyát, vagy láttunk egy filmben egy szimpatikus kutyust. Olvassunk utána minél több lehetséges forrásból a kiválasztott fajtáknak. Írjunk egy bővebb listát és szűkitsük azt a saját kritériumainkkal történő átfedés függvényében. Ha sikerül két-három kutyafajtát kiszemelni, kezdjük őket “megkeresni” a való világban (meg fogunk lepődni, hogy milyen sokan vannak és nem fogjuk érteni, hogy eddig hol voltak). Beszélgessünk el gazdikkal, hogy azok elsőkézből származó információit összevessük a mi kritériumainkkal. Ez a módszer sem tökéletes azonban, hiszen sajnos nagyon sok esetben fajtajellegű (szaporítóktól vásárolt) kutyusok, bár hasonlítanak a fajtatiszta társaikhoz, hordozhatnak magukban más tulajdonságokat is, mint amiket a fajtaleírásban látunk. Menjünk el kutyakiállításokra, hogy élőben is láthassuk a kiszemelt fajtákat. Beszélgessünk el tenyésztőkkel is. Egy jó tenyésztő mindig nagyon sokat tud az általa tenyésztett fajtáról és boldogan fog mesélni és információkat nyújtani az illető fajtáról. Ha sikerült megtalálni álmaink kutyafajtáját, nem marad más dolgunk mint megtalálni a megfelelő tenyésztőt és a kimondottan hozzánk illő kutyát.

törzskönyves sárga cslabrador kiskutya megbízható tenyésztőtől

Összefoglalva:

-mielőtt kutyát fogadnánk be a családunkba, mérlegeljük, hogy készen állunk-e lelkileg, anyagilag egy kutyus befogadására

-ne  vásároljunk ötletszerűen és/vagy meglepetésszerű ajándékba kutyust

-mérlegeljük a konkrét körülményeinket és ennek függvényében döntsük el, hogy tudunk-e vagy akarunk-e kutyust családtagként

-válasszunk a mi életrimusunk és életkörülményeink szemszögéből ideálisnak tartott több fajtát

-informálódjunk minél több lehetséges megbízható forrásból az adott fajtákról

-szűkítsük a listát és kezdjük megkeresni a való világban a kiszemelt fajta képviselőit, beszélgessünk gazdikkal és tenyésztőkkel

bottom of page